HÄLSA Med oförtröttlig entusiasm dansade både Tobias Karlsson och närmare 70 äldre kommuninvånare till 1960- och 1970-talsmusiken när jag på tisdagen damp ner i Billesholms Folkets Park. Och i juni får vi se hur Bjuvsdansarna står sig i sitt alldeles egna Let´s dance!

Hälsofrämjandet i Bjuvs kommun har för andra året i rad anlitat Tobias Karlsson, känd dansare i populära Let´s dance, som instruktör för de äldre invånare som känner för att skaka loss till diverse musik bekant från tiden då det begav sig.

Jag är först med på en lektion i ett lugnare tempo. Med ett tiotal ”elever” som har lite svårare att röra sig, behöver stöd av en stol etc.

Knappt två timmar senare kommer hela 60 danssugna personer från trakten kring Parken. För mig både kända och okända, gamla klasskamrater från 3:an, bjuvsnyttsläsare, en och annan lokalpolitiker, kommunanställda osv.

Musiken är retro – dvs från tiden då dagens dansare var unga. Och en hel del av dem kom just hit till Billesholms Folkets Park på fredagarna för att dansa i Rotundan. Men idag är vi inomhus.

På scenen håller Tobias Karlsson låda till musiken:

- Saxofon, saxofon!

- Skridsko!

- Armar upp och sedan dyk ner under isen – två gånger.

- Fot fot fot fot och tap!

- Soooolen! Och ner under isen igen!

Armar svingas, fötter steppar till höger och vänster, mer eller mindre böjliga kroppar skjuts upp i skyn och ner under isen. I den stora och mer rörliga gruppen blir det också strumpbyxor som rullar av och på, tjoff, tjoff och hanky panky!

Bra för alla själar och kroppar
Det verkar kanske galet men egentligen handlar det hela om dans och jympa med skratt. Viss koordinationsförmåga krävs kanske men grundidén är ändå att rörelse i alla former tillsammans med social samvaro och skratt är bra för alla kroppar och själar.  För som jag sa inledningsvis så arrangeras allt detta nyttiga och roliga av Hälsofrämjandet inom Bjuvs kommun. En avdelning betydligt roligare än sitt knastertorra namn.

- Det här är roligt och bra för kroppen, intygar Agneta Nilsson från Billesholm innan hon efter pausen är redo för en ny sväng.

Kjell-Arne Nilsson har ont i benet idag men hänger ändå med så gott det går.

- Det är bra att komma igång och sedan hålla igång, säger han. .Med Tobias rörelser får jag igång hela kroppen.

Men varför Alzheimer Tobias?
Tobias Karlsson har vi alla sett många gånger på tv när han lett den ena kändisen efter den andra i de flesta danser man kan tänka sig. Han har alltid verkat mycket trevlig och glad och verkligheten tar inte det intrycket ifrån mig. Tvärtom. Han är ingen diva utan leder Bjuvsborna genom rörelser och dans med gott humör och varm humor. Ändå måste jag fråga varför han håller på med det här? Att dansa med mer eller mindre rörliga pensionärer. Svaret kommer direkt:

- Både min farmor och farfar gick bort i Alzheimer, säger Tobias. Och det gjorde min bäste väns pappa också. Bara 56 år gammal. Så jag har en personlig relation till denna sjukdom och tycker det är meningsfullt att arbeta mot den.

Under fikapausen berättar Stina Arosenius från Alzheimerfonden, som är i Billesholm denna dag för att själv se hur bra metoden som används här – femfingersmetoden – fungerar, att Tobias Karlsson är en av fondens ambassadörer. (Mer om metoden längre ner i artikeln.)  Mycket viktiga komponenter i arbetet med att främja äldres hälsa och så långt möjligt hålla kognitiva sjukdomar som Alzheimer och demens på avstånd.

Show på stora scenen i juni
Den kommande veckan är Tobias med som instruktör för sista gången. Därefter tar Anneli Larsson, seniorhälsokonsulent, och Maria Dalkvist, träffpunktssamordnare, över och leder dansen fram tills det är dags för allmän uppvisning i Parken. Syftet från kommunens sida är att visa på att fysisk aktivitet och att delta i ett socialt sammanhang är viktigt och delar i FINGERMODELLEN.

FAKTA OM FINGERMODELLEN
I Bjuvs kommun deltar totalt 81 personer i dansen, fördelade på två grupper. En del av syftet från kommunens sida är att visa på att fysisk aktivitet och att delta i ett socialt sammanhang är viktigt och delar i FINGERMODELLEN.

Modellen är baserad på de vetenskapliga resultaten av FINGER-studien, som visar att koordinerade livsstilsåtgärder inom fem områden kan förebygga eller fördröja utvecklingen av kognitiv svikt.

Det finns många olika risk- och friskfaktorer för kognitiv svikt och demens. Det räcker därför inte med bara en åtgärd, utan det krävs att alla fem ”fingrarna” aktiveras:

- Hälsosam kost

- Fysisk aktivitet

- Kognitiv träning

- Sociala aktiviteter och kontroll av hjärt- och kärlrelaterade riskfaktorer.

Den senaste forskningen visar att minst 40 procent av alla fall av demens har koppling till modifierbara livsstils- och miljöfaktorer. Processen som leder till demens kan börja 20-30 år innan vi kan ställa diagnosen. Det är aldrig för tidigt att börja förebygga.

Livsstilsåtgärderna kan också bidra till att bromsa en process som redan startat, så det är heller aldrig för sent.

- Det är alltså på grund av allt detta som Bjuvs kommun arbetar med projektet Länge leve lusten och dansen, berättar Marina Asplund, enhetschef på Hälsofrämjande och förebyggande enheten. Som består av Kognitivt team, Anhörigstöd, Ekbackens dagverksamhet, Träffpunkter, Seniorhälsa och Trygghetslösningar.

Läs mer här om Kognitiva teamet, Alzheimer och Demens.

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.