ASSISTANS - Ni politiker påstår att jag och mina vänner ska få en bättre vård om ni säljer ut oss till privata aktörer. Förklara för mig hur den omsorg jag får idag ska bli bättre för mig?

Frågan ställs av Carina Karlsson som i 20 år byggt upp sitt trygga liv med hjälp av kommunens personliga assistenter.  Och som nu skräms av pratet om att hjälpen ska privatiseras. Läs hela Carinas brev här:

"Hej!

Mitt namn är Carina.

Min mamma och pappa har hjälpt mig att skriva detta brev.

Jag är en av dem som kommunen anser att de ska spara ca 5 miljoner kronor på.

Jag är född i slutet av 60-talet och är född med mitt handikapp som innebär att jag behöver hjälp dygnet runt.

Mamma och pappa gav mig en fantastiskt uppväxt och sökte stöd och hjälp för mig redan när jag var liten. 

Som barn fick jag åka till Helsingborg för att gå i skola och vissa helger åkte jag till ett korttidsboende, även detta i Helsingborg, för att få ombyte och träffa mina vänner.   

Som ni kanske redan har förstått har inget skett naturligt för mig, men jag har ändå fått allt jag har behövt i livet.

Mamma och pappa har berättat för mig att politikerna i Bjuv inter ser mig som en medborgare i kommunen utan som en merkostnad som försämrar för bolaget som kommunen har gjort för att ansvara för vård och omsorg i Bjuv.

När jag var 27 år flyttade jag till egen lägenhet och fick då personliga assistenter som var med mig alla dygnets timmar. Jag fick växa som person och jag fick skapa mitt liv på mitt sätt. Jag har genom åren haft en hel del assistenter som av olika anledningar försvunnit och ersatts av någon ny. Livet har i perioder varit väldigt tufft och utmanande vilket gjort att jag mått väldigt dåligt.

Under lång tid existerade jag i samhället men kände mig inte som en del av det. Mina assistenter har gjort ett fantastiskt jobb på att få mig till att bli en del av samhället.

De har tagit min hand och lett mig in i saker som för mig varit jobbiga. De har gått bakom för att stötta och se till att jag alltid har haft någon att luta mig tillbaka på. Och alltid har de funnits vid min sida och mött mig där jag har befunnit mig.

60% av de assistenter jag har i dag har varit en del av mitt liv och vardag i över 20 år. Under alla år har mina assistenter hjälpt mig genom livet, lärt sig hur jag vill ha det och sett till att jag blivit starkare, tryggare och självständig i mycket av vardagen.  De har haft en viktig uppgift och fått jobba hårt för att komma fram till vad som fungerar bäst för mig och gett mig stöd och förutsättningar till att utvecklas, alltid visat mig allt livet har att erbjuda.

Jag är i dag stark, tydlig, trygg och välmående i livet.

Mamma och pappa har tagit mod till sig för att berätta för mig hur mitt liv med stor risk kommer att förändras framöver. Allt jag har i dag som tagit lång tid att bygga upp kommer från en dag till en annan att försvinna.

Jag kommer inte längre att vara trygg och stark.

Anledningen är att politikerna i kommunen vill slippa kostnaden för mig och mina vänner och vill att privata aktörer inom LSS tar över.

Konsekvensen om detta blir verklighet är att mina assistenter där jag haft 60% i över 20 år mot sin vilja måste söka nya jobb. Kanske får de möjligheten att söka om sin nuvarande tjänst hos en av de privata aktörerna vilket kan innebära att de går från 100% tjänstgöring till 75-80% tjänstgöring och då automatiskt förlorar 20-25% av sin grundlön.

Avtalet för de anställda kommer försämras då ersättningen blir lägre och antalet timmar de får tillgodoräkna sig när de är hos mig blir färre vilket i praktiken blir att de får jobba fler timmar än vad de gör idag.

Ni politiker påstår att jag och mina vänner ska få en bättre vård om ni säljer ut oss till privata aktörer. Förklara för mig hur den omsorg jag får idag ska bli bättre för mig?

Jag har levt ett liv där jag mött många motgångar från olika håll, ett liv där man talat över mitt huvud och inte inkluderat mig i frågor som handlar om mig. Att ni politiker återigen tänker bemöta mig och mina vänner på ett sätt som är förlegat och oacceptabelt upplever jag som skrämmande och sorgligt.

Varför ska jag och mina kompisar vara priset för kommunens misstag? Varför är mitt och mina kompisars liv inte värt något?

Vem har bestämt vad min trygghet och styrka är värt? Hur har man räknat ut mitt värde?

Jag vill att ni politiker sätter ett pris på ert liv!

Jag vill att ni byter ut allt i era liv som ger er trygghet och styrka och försöker fortsätta med att leva livet på ett bra och hälsosamt sätt!

Jag vill inte vara en av dem som ska betala för politikernas misstag. Jag är inte en summa eller något som skapat er skuld!

Jag är Carina som vill ha rätten att få behålla mitt liv!

/Carina Karlsson

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.