På min "Politikerkarta" ser du vilka som styr och vill fortsätta styra i Bjuvspolitiken. Var säker på att också DIN röst gör skillnad! Vet du inte vilka personerna är så kolla här.
BJUVSWEEK - VAL 2022 Färden genom Bjuv en vanlig idag skvallrar inte om några stora förändringar. Men låt inte skenet bedra dig! Här puttrar det av nyheter både här och där. Och vem som ska styra Bjuvs kommun efter valet den 11 september är kanske mer osäkert i år än något annat år.
Den senaste mandatperioden styrs Bjuv, Billesholm och Ekeby av koalitionen Sverigedemokraterna-Moderaterna. Samarbetet gnisslar dock betänkligt och om det blir just de två som också efter valet kommer att stötta varandra är mycket osäkert.
Såväl kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) som samarbetskollegan och deltidskommunalrådet Jörgen Johnsson (M) svarar att man är "öppen för olika lösningar" men vad det i klartext betyder får man inte ur dem. Rikspolitiken just nu upplevs som en luddig yllefilt. Kommunpolitiken i Bjuv alltså likaså.
Mikael Henrysson säger till Bjuvsweek att han känner sig ganska säker på att hans Sverigedemokraterna får en egen majoritet - men tillägger:
- Jag måste helt enkelt tro på att vi får egen majoritet i Bjuv.
Vissa siktar ännu högre
Vi skrev för ett tag sedan att såväl kommunalrådet Mikael Henrysson som hans partikollega Pia Trollehjelm detta val förutom att tro och hoppas på lokal valseger även söker förtroende för att vara med och styra politiken i Region Skåne. Samt vad gäller Trollehjelm också i rikspolitiken. Eftersom hon, om SD får utökat antal riksdagsmandat efter söndag, hoppas få vara med också på den nivån.
- Det är inga problem att hinna med att styra både Bjuv och vissa regionuppdrag, säger Mikael Henrysson trovisst.
Tredjemannen alltid redo
Skulle han och Pia Trollehjelm visat sig ha missbedömt den saken och behöva lägga mer tid i region och på riksplanet blir det med största sannolikhet SD Bjuvs tredje man på vallistan - Kenneth Bolinder - som tar klivet fram till styrspaken.
Bolinder som tidigare länge tillhörde gänget socialdemokratiska trotjänare och bl.a. kandiderade till rollen som oppositionsledare för Socialdemokraterna, men som när det inte gick vägen istället det senaste året först varit politisk vilde i Kommunfullmäktige. Med vissa nämnduppdrag på SD-plats. Och sedan en tid nu är fullvärdig representant för SD.
Bolinder kan Bjuvspolitiken, kan man säga. Så förutom att på sistone ha hållit medieutbildningar för SD:s olika lokalpolitiker i Bjuv - vilket det verkligen finns behov av vad gäller nästan alla Bjuvs folkvalda - så är det absolut inte ett nerköp för SD att ha fått honom med i gänget. Rent fysiskt har han dock på sistone legat lågt. Han var t.ex. inte med i Billesholms Folkes Park när partiet firade sin SD-dag där. Som ordförande för Parken bedömdes det inte vara lämpligt att han var på plats. Det har ju tidigare varit en del turer kring om Folkets Hus och Parkrörelsen enligt sina stadgar FÅR hyra ut till vad de bedömer som ”odemokratiska föreningar”. Jag har själv talat med riksföreningens ordförande om saken men då sa han att det är fritt fram för de enskilda parterna att göra som de tycker. Och i Bjuvs kommun har svallvågorna tydligen lagt sig.
I den röda, S-styrda oppositionen däremot ses Kenneth Bolinders sidbyte med allt annat än blida ögon. Oppositionsledaren Ulrika Thulin (S) är officiellt försiktig med ordvalet när jag tar upp Bolinders nya partitillhörighet. Men ansiktsuttrycket säger resten. Detsamma gäller andra S-politiker jag stöter på.
Öppen flirt Socialdemokrater-Moderater
Tänker vi bredare kring nya politiska samarbeten, som det ju nästan varje vecka på riksplanet bjuds på, så har i alla fall jag länge från åskådarplats tex i Kommunfullmäktige betraktar hur olika
socialdemokrater som Stefan Svalö och Anders Månsson öppet närmast flirtat med Moderaternas Jörgen Johnsson. Som inte verkat bekymrad över uppvaktningen utan menat att man ska kunna prata med alla.
Något som f.ö. väckt ont blod i SD-leden och säkert är en av flera byggstenar i den det senaste året tilltagande osämjan SD-M emellan.
Ett annat irritationsmoment för Mikael Henrysson och hans parti är den mest synliga sprickan i fasaden - det planerade bygget på den s.k. Folkets Hustomten i norra Bjuv.
Överenskommelsen sprack
SD och M var först överens om planen på vad som ska byggas där. Planen klubbades också i Kommunstyrelsen. Instansen före Kommunfullmäktige där det definitiva beslutet alltid tas.
Men någon tid efter KS-mötet så hoppade Moderaterna av uppgörelsen. Och har sedan dess drivit en egen linje om vad man vill bygga. Det äldreboende som finns med på ursprungsritningen, som inte offentliggjorts men som finns - och som SD står fast vid, vill M istället bygga på den sk Findusmarken i Selleberga. Sverigedemokraterna tror att äldre människor vill bo centralt där det finns liv och rörelse och närhet till Vårdcentral, Apotek, mataffär osv. Moderaterna tycker tvärtemot att äldre vill bo i utkanten av samhället. Nära naturen och i relativ stillhet. Socialdemokraterna driver sin egen linje – ett boende ett stenkast från Folkets Hustomten i Bjuvs centrum.
Står och stampar
Denna splittring mellan SD och M beträffande Folkets hustomten har därmed blivit den största enskilda valfrågan i Bjuv. Moderaterna och Centern har också försökt göra Sibyllakioskens framtida öde till en valfråga. I övrigt lyfter både M och S fram frågor om ”Ordning och reda” i sitt lokala kampanjarbete.
Det bygge på Folkets hustomten som många uppfattat redan skulle påbörjats av företaget som fått en sk markanvisning efter att ha rivit den gamla byggnaden, har i och med splittringen SD-M fördröjts och står nu och stampar till efter valet. Något bygge där lär inte klubbas i KF på flera månader till.
De övriga partierna
Bjuv styrs alltså just nu fortfarande av SD och M. Oppositionen leds av S som till synes dominerar. Men vi får inte glömma bort att några kommuninvånare också lagt sina röster på Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Vänstern. Något Miljöparti finns sedan länge inte i Bjuv. Däremot har ett helt nytt parti i Bjuvssammanhang dykt upp – Alternativ för Sverige (AFS) med den inte helt okände Allan Jönsson vid spakarna.
En del politiker rycker på axlarna åt ”Allans återkomst” men med den oerhört jämna mandatfördelning som råder i Bjuvspolitiken – där de styrande har 16 av de 31 mandaten i fullmäktige och oppositionen totalt kan räkna till 15 – skulle Jönsson om han fick ihop ynka 262 röster, kunna utgöra ”tungan på vågen”. Med ett mandat.
Det är över huvud taget en ögonöppnare att titta på valmyndigheten.se och se hur få röster det behövs för att komma i en styrandeposition i Bjuvs kommun. Se och begrunda resultatet från valet 2018 på bilden här intill.
Flera partier byter ledare
I några av dessa små lokala enmandatspartier - KD och C - sker nu en viss förnyelse. I form av ledarbyte där hittillsvarande KD-ledaren Urban Berglund lämnat över stafettpinnen till fd svärdottern Maria Berglund. Och hittillsvarande C-ledaren Nils Nilsson gjort detsamma till den lite yngre kollegan Krister Nilsson. Medan Vänstern Bjuv både fått ny ledare och vuxit i medlemsantal. Deras Petra Nielsen från Ekeby har av Vänstern Helsingborg dessutom nominerats till partiets regionlista samt en tredjeplats på riksdagslistan! Se där – ytterligare en joker i leken!
Efter valet kan Bjuv om allas beräkningar går i lås stoltsera med 3 riksdagsledamöter – Moderaternas Ann-Charlotte Hammar Johnsson (som redan sitter i riksdagen och kandiderar igen), Pia Trollehjelm (OM SD utökar sina platser – och det ser ju så ut just nu), samt Petra Nielsen för Vänstern.
Ungdomsföreningar och tillväxt saknas
Huruvida denna förnyelse/föryngring också kan leda till medlemstillströmning och nya röster, återstår förstås att se. IINGET parti i Bjuvs kommun har någon
separat ungdomsavdelning eller förening och saknar därmed garanti för tillväxt den vägen.
Kan det då efter röstsammanräkningen efter den 11 september - ett respektingivande datum minst sagt - bli någon sorts "politisk skräll" i Bjuvspolitiken?? Får SD egen majoritet? Fortsätter de trots allt samarbetet med M? Vinner S-oppositionen makten? Och skapar sig ett rejälare övertag än just nu då det i KF-omröstningarna oftast bara skiljer 1 röst mellan vinst och förlust? Kommer ordförande Anders Ljung i Bjuvs Arbetarekommun att lyckas övertala ”röda Bjuv” att samarbeta med Moderaterna – eller HÖGERN som S alltid kallar de borgerliga annars?
Växer något av S:s allianspartier?
Redaktörens stalltips
Mitt stalltips är att Socialdemokraterna inleder ett samarbete med Moderaterna. Det var ju trots allt nära alldeles efter valet 2018 när en M-delegation bestående av Ninnie Lindell och Bertil Olsson var väldigt nära att komma överens med Anders Månsson och Kenneth Bolinder om ett S+M-samarbete. Som dock inte blev av efter ett internt gräl inom Moderaterna som utmynnade i att både Lindell och Olsson avgick på dagen. Och övriga i partiet istället satsade på Sverigedemokraterna.
En gång värsta mardrömmen
Kommer vi nu istället att få uppleva det den en gång så stolta röda gamla arbetarkommunen historiskt sedan nästan 100 år tillbaka aldrig i sina värsta mardrömmar kunnat tänka sig - Ett samarbete med Moderaterna??
Jörgen Johnsson, Moderat kommunalråd från Billesholm, svarar inte öppet på om de kan tänka sig samarbeta med Socialdemokraterna. Han svarar officiellt varken ja eller nej. "Lämnar alla dörrar" öppna.
Jag har frågat Ulrika Thulin (S) om samma sak. Inte hon ger heller ett tydligt svar. Hade det varit ”på den gamla goda tiden” hade ett kristallklart NEJ kommit därifrån. De luddiga svaren tyder bara på att man i Bjuvs kommun kör samma taktik som statsminister Magdalena Andersson i de TV-debatter vi sett de senaste dagarna: ”Vi tycker lika”, ”Vi måste samarbeta” osv.
Åkesson förstanamn hos Moderaterna
Även hos Moderaterna söker man förnyelse och personen och nytillskottet man lyfter fram heter Matthias Åkesson. Eller förresten, ekonomen Matthias behöver inte lyftas. Han kan stå för sig själv, fd sportreporter som han bl.a. är.
Sedan han kom in i bilden för några månader sedan syns och hörs Moderaterna Bjuv bra mycket mer än tidigare. Efter varje KF-möte t.ex. kör han numera en livesummering på partiets Facebooksida. Som i övrigt också fylls med inlägg om valkampanjandet runtom i kommunen mm. Vilket i sig – kan jag efter min vandring i bl.a. Billesholm för att kolla om ortsborna känner igen sina politiker – verkar ha lönat sig.
Bjuvsweek håller koll
Där ser du! Det händer en del i Bjuvspolitiken även om det inte skrivs eller berättas om allt i media. Förutom här i bjuvsweek.se förstås. Som ju är den redaktion av alla som faktiskt täcker in och beskriver väldigt mycket av det lokala livet i kommunen. Också det som inte skapar negativa rubriker.
Spännande är det hur som helst. GÅ NU OCH RÖSTA IMORGON SÖNDAG 11 SEPTEMBER!
Titta på tabellen ovan och inse att också DIN RÖST kan göra skillnad. I Bjuvs kommun är valdeltagande ovanligt lågt – 76.5 procent – vilket innebär att nästan 25 % - var fjärde invånare du möter – inte röstar. Inte gör sin röst hörd. Hur kan man strunta i att rösta? En rättighet som människor i många andra länder är redo att dö för!
OBSERVERA att du på bjuvsweek.se kan läsa mer detaljer bl.a. om nya partiledare i Bjuvs kommun.
Marianne Rönnberg Galmor