KULTUR OCH CORONA Nu även vi i Bergateatern - än en gång. Vi får tyvärr ställa in vår premiär av komedin "Trubbel på Hotell del Sol" som var planerad till i slutet av januari. – Viljan finns, men vi kan inte spela teater NU! säger Niklas Lundin, VD på Bergateatern i Bjuv

När Bergateatern beslutade att sätta upp ”Trubbel på Hotell del Sol” på ”Jutan” i Helsingborg med premiär i slutet av januari 2022, så var Sverige på gång att öppna upp samhället igen efter Covid-19. Det fanns stora förhoppningar att få spela teater igen inför ”levande” publik. Teatergruppen skulle få fira sitt försenade 30-årsjubileum.

Teaterdirektör Niklas Lundin kämpar med sin lilla Bergateatern lika hårt för att kunna spela för publiken som kollegorna på de stora scenerna.

När spridningen av Covid-19 började öka i mitten av december och tillika restriktionerna, så togs  ett gemensamt beslut att fortsätta framåt tillsammans - att inte ge vika, utan att tro på att kunna lösa detta och att den nya vågen var snabbt övergående. Det var som det berömda uttrycket ”The show must go on”.

Då smitta kom in i ensemblen innan jul, insåg gruppen hur sårbart det hela är.

- Vi ville ändå vara positiva, men med en accelererande smittspridning och att många av oss gick tillbaka till våra ”normala” sysslor efter julhelgerna, där vi träffar större antal människor, ökar riskerna ytterligare, säger Niklas Lundin. De marginaler som vi har som liten teater, gör att det blir då för stor risk att någon eller några av oss uteblir i händelse av smitta under upptakt till premiär eller under spelperioden.Sett ur två perspektiv

- Vi ser det både ur ett medmänskligt och ekonomiskt perspektiv, fortsätter han. Vi vill dels inte medverka till större smittspridning i samhället, men vi kan inte heller helt koppla från oss det ekonomiska perspektivet. Det är just i denna tid som våra största utgifter tas - i allt från marknadsföring till inhyrning av ljud, ljus och scenbygge. Vi kan därmed endast ta ett beslut och det är att vi tyvärr skjuter på vår premiär av föreställningen.

Eftersom alla i ensemblen är amatörer och många scheman måste klaffa för att man skall kunna få ihop spelperioden - för att inte tala om spelplatsen, så kan Niklas Lundin i dagsläget inte säga när det blir premiär.

- Vi satsar dock på att spela någon gång mellan maj och september 2022. Vi ger oss alltså inte, utan vi fortsätter kämpa. Vi brinner för det här och gör allt för att vi skall få stå på scen och träffa publiken igen, avslutar Niklas Lundin.

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.