Ett 20-tal brottare är anmälda till dagens tävling Bjuvsträffen. Det här är de som var och tränade när vi var på besök.
BROTTNING Idag lördag 19 mars från kl 10 går Bjuvsträffen av stapeln hos Bjuvs Brottarklubb i Brogårdahallen. Klubben hälsar alla Bjuvsbor välkomna att hjälpa till att heja fram de runt 20 egna brottarna till seger.

Bjuvs Brottarklubb bildades 1933 och har sedan dess fostrat ständigt nya stjärnor inom sporten. Under Coronan har verksamheten gått på sparlåga men nu sjuder hallen igen av engagemang och kämpaglöd.

Till dagens Bjuvsträff kommer 140 brottare från många skånska kommuner för att tävla. Men också brottare från övriga Sverige liksom både Danmark och Norge tävlar i Bjuv idag. Intresset att delta har faktiskt varit så stort att klubben till och med tvingats säga nej till en del anmälningar.

De tävlande är pojkar och flickor 7-14 år och inom respektive åldersgrupp delas de upp i olika viktklasser. Alla – sånär som på de allra minsta – som väger så olika inom gruppen att de tävlar i sk flytande grupper.

Alla i den lägsta åldersgruppen får medalj. I de äldre grupperna delas det ut 1:a-, 2:a- och 3:e-pris.

Bjuvs Brottarklubb tappade en del äldre medlemmar under Coronaperioden men den håller man nu på att bygga upp igen. Den nuvarande seniorgruppen ålder 14-20 år tävlar denna helgen – alltså samtidigt som de yngre tävlar i Bjuv – på USM (Ungdoms-SM) i Umeå.

Välkomnar nya medlemmar
Klubben vill ha fler medlemmar och ser bl.a. en möjlighet att engagera de ukrainaflyktingar som väntas komma till Bjuvs kommun framöver.

- Vi vill gärna samarbeta med kommunen och erbjuda intresserade gratis träning och också träningskläder, om det behövs, säger Martina Pålsson, aktiv klubbförälder.

Brottarklubben har för de allra minsta en lekgrupp från 4 år. Men brottning för så små? Är det inte en hård kroppssport?

- Brottning betyder bra och omväxlande träning, säger Martina Pålsson. Också för de små. Du blir stark, uthållig, får bra balans osv. Förutom att så småningom brottas så hjular barnen, slår kullerbyttor osv. Lär sig koordinera sina rörelser och får helt enkelt en fysik som de har nytta av även om de senare går över till någon annan sport.

Det ska också sägas att det går alldeles utmärkt att vara med i klubben och träna och ha kul. Det finns inget tvång på att tävla för den som inte gillar det.

- Vi har även en fristilsgrupp, tillägger Martina Pålsson. Som vi hoppas många tjejer som är sugna på att prova brottning ska söka sig till.

Gratis inträde lördag
Inträdet på Bjuvsträffen idag är gratis. Besökare kan köpa fika på plats och lotter.

- Hela vinsten på lotteriet kommer att gå till välgörenhet i någon form, säger Martina Pålsson. Dit den bäst behövs.

Se klubbens träningstider mm på www.laget.se - en samlingssida där du söker Bjuvs BK. Bjuvs Brottarklubb finns även på Facebook och Instagram.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.