SAMVERKAN Uppdaterad - Den 18 juni 2024 sade Bjuvs kommun upp det samverkansavtal som funnits mellan kommunen samt Omsorg i Bjuv AB och de fackliga parterna Kommunal, Lärarfacket och Vision. Parterna fortsätter istället att tillämpa MBL (Medbestämmadelagen).

Ett nytt samverkansavtal mellan kommunen och de lokala fackklubbarna Kommunal, Lärarförbundet och Vision tecknades i början av 2024. Kommunens uppsägning kom alltså den 18 juni men redan ca en vecka dessförinnan hade Kommunal sagt upp samma avtal. Vision hade också sagt upp avtalet.

- Samarbetet fungerar helt enkelt inte, säger förhandlingssamordnare Fredrik Hansson på Kommunal i Bjuv. Vi har under lång tid inte fått den information vi borde fått och vi vill ha ordning i vårt arbete. Inte minst i dessa tider och hur det går till i kommunen med alla uppsägningar stup i kvarten.

Kommunens meddelande om uppsägningen anger inget skäl utan konstaterar bara att uppsägningstiden är 3 månader vilket innebär att avtalet upphör den 18 september.

- Då kommer vi att gå över till MBL som reglerar den kollektiva arbetsrätten och där de fackliga organisationernas rätt till insyn och medinflytande i verksamheten är tydligt reglerad i lag och domstolspraxis, kan kommunens besked i korthet sammanfattas.

I efterhand förklarar kommunalrådet Mikael Henrysson för bjuvsweek.se:

- Vi sa upp det för att vi vill ha samma utgångsläge med alla tre. Inte ha olika förhandlingsmodeller med olika klubbar.

Uppsagd lokal
Hittills har de lokala fackklubbarna samsats i en kommunal lokal i centrala Bjuv men när samverkansavtalet sägs upp gäller detta även lokalen. Vart klubblokalen då flyttar är än så länge inte klart men det har bla talats om Almliden.

- Klart är i alla fall att den lokal ovanpå Solklart Vård i Bjuv som de tre facken förfogat över är så pass dyr att de inte kan sitta kvar där. Vi har ju andra platser de kan vara på.

Almliden anses dock enligt uppgift från olika håll numera vara en dålig arbetsmiljö. En del pratar om mögelskadade kontor som personal varit tvungna att lämna. Mikael Henrysson använder begreppet "doftproblematik" och säger att fastighetsägaren Stenvalvet - som kommunen hyr av - just nu håller på att renovera de 2-3 kontor saken gäller. Under vårt samtal hör kommunens Lokalstrateg av sig och bekräftar att detta stämmer.

- Men de kontoren är inte i samma del av fastigheten som facklokalen är, tillägger Henrysson.

Tidigare utdömdes Almliden som korttidsboende av Räddningstjänsten eftersom byggnaden inte höll måttet för dagens krav inte minst vad gäller utrymning.

Vart fackavdelningarna till slut tar vägen får vi återkomma till.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.