UTSATT För den som arbetar som personlig assistent och för brukarnas anhöriga är det helt galet att kommunen överväger att helt förändra livsförutsättningarna för denna redan mycket svaga och utsatta grupp.

- Vet de ens hur vi arbetar? Frågar Gittan Roos. Att arbeta som personlig assistent är inget lätt jobb, fortsätter hon.

- När jag själv började för hade jag erfarenhet från demensvård och var lite kaxig. Jag trodde jag redan visste hur det skulle vara att arbeta som personlig assistent. Men ack så fel jag hade!

Enligt både Gittan Roos och hennes kollega Kerstin Tapper Britt-Marie och Bengt Karlsson - föräldrar till en av brukarna i kommunen – tar det många år att bygga upp ett förtroende hos den som behöver omsorgen. Varje förändring i tillvaron orsakar dessutom stor oro och frustration.

- Det märks tex i semestertider. Även om bara hälften av oss har semester och den andra halvan är hos brukarna som vanligt så märks det en oro över personalomsättningen.

- Är man handikappad och inte kan uttrycka sig så blir det mycket frustration. Känslor som måste ut. Det kräver kunnig personal som kan hantera detta på ett bra sätt.

”Det är inte humant”
Richard Larsson och Marina Gustavsson, syskon till en brukare, sätter ord på vad de känner inför det politikerna nu diskuterar:

- Att den personal de känner och har förtroende för plötsligt en dag försvunnit och ersatts av främmande personer – det vore ju som om vi en dag skulle placera i en ny familj. Utan att veta eller förstå vart den vi alltid levt med tidigare tagit vägen.

Peter Gustavsson, också anhörig, uttrycker det så här:

- Var finns den mänskliga värdigheten i att göra sådant här? Det känns helt sjukt, tycker jag. Det är inte humant.

En feg handling
Gittan Roos och de flesta övriga personliga assistenterna har arbetat mellan 10 och 23 år i kommunen.

- Det är fegt att gå på den här svaga gruppen, säger Gittan Roos. Som inte själv kan prata för sin sak. Det känns som rent maktmissbruk. Vad är det våra skattepengar går till? Vi alla både hör och ser ju varje vecka hur dåligt det går för kommunala verksamheter som lämnats över i privat regi. Det är kommer att skapa en enorm ångest om det går igenom.

- Att över huvud taget diskutera en privatisering ovanför alla berördas huvuden är förfärligt. Vi hör och läser varje vecka om hur kommunala verksamheter som lagt ut på privata företag misslyckas. Företag är bara ute efter att tjäna så mycket som möjligt. Inte bryr de sig om hur brukare känner och tänker.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.