FACKLIGT Fackförbundet Kommunal varslade på måndagen om strejk i hela landet. Lokalt i Bjuv uppvaktades kommundirektören om vad som eventuellt väntar.

Strejkvarslet gäller hela landet och leder det till strejk bland Kommunals medlemmar i Bjuvs kommun skulle det inledningsvis beröra kommunens städavdelning samt förråd.

Senast Kommunal i Bjuv strejkade var 2003 och det var en laddad situation då också, enligt Linda Müller, ordförande i Kommunal Bjuv. Som var med på den tiden också.

- Kommunal vill ju egentligen inte strejka, säger hon. Men vi vill samt värna våra medlemmars intressen så att de inte hamnar på efterkälken.

- Samtidigt vill vi visa att vi är starka, att vi är många och att vi menar allvar, avslutar Linda Müller.

OM varslet övergår i strejk så är starten satt till den 18 april klockan 07.00.

I övrigt har Kommunal Bjuv hörts och synts på sistone i samband med kommunledningens förslag att privatisera verksamheten Personlig assistans.

På senaste mötet i Kommunfullmäktige den 25 mars återfördes frågan till kommunhuset för vidare utredning genom att oppositionen begärde en sk minoritetsåterremiss. På ett extrainsatt fullmäktigemöte måndag 8 april förväntas det slutliga svaret komma.

Kommunals uppsägning
Efter en tids allmän debatt om den planerade privatiseringen, där även Kommunal Bjuv tog aktiv del, bla med att demonstrera i samband med fullmäktigemötet den 25 mars, meddelade kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) via mejl till Linda Müller plötsligt att fackets lokal nu sades upp. Kommunal delar avtalsenligt kommunägd lokal på Postgatan i Bjuv med de övriga i kommunen närvarande facken Vision, Lärarförbundet och DIK/SSR. Men nu sades enbart Kommunal upp. Dagen efter berättade Mikael Henrysson för Helsingborgs Dagblad att uppsägningen skett av besparingsskäl men att man skulle hitta ett billigare alternativ. Måndagen den 4 april hade Bjuvs kommun ännu inte hört av sig vidare i lokalfrågan till Kommunal.

Besök från högsta ort
Uppsägningen har dock väckt uppseende ända upp i Kommunals förbundsledning och den 30 april besöker därför förbundsordförande Malin Ragnegård sina kollegor i lilla Bjuv.

Bryter strejk ut inom LO-facket Kommunal omfattas 550.000 medlemmar. Varslet kom sedan förhandlingarna om ett nytt avtal med arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner (SKR) bröt samman på fredagen.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.