RALLY På lördagen gick Söderåsrallyt – nyligen korat till Sveriges vackraste rally – av stapeln runt just det….. Söderåsen. Med start och mål i Perslund i Åstorp. 215 ekipage fanns på deltagarlistan och vi mötte bilarna på ett ”fruktstopp” utanför Varagården i Bjuv.

Strax före halv tio på lördagsmorgonen satt de boende på Varagården uppradade utanför stora entrén för att titta på alla fina bilar som deltar i Söderåsrallyt. På gräset mitt emot riggade Bjuvs musikkår upp för att ytterligare höja stämningen. För bara några dagar sedan invigdes Södra Storgatan efter en lång tids renovering och längs hela gatan hade Bjuvsbor och andra nyfikna samlats för att beskåda denna veckas största händelse i byn.

Först kom ingenting. Och sedan kom ingenting. Sedan kom en och annan veteranbil gatan fram. Men sedan var det plötsligt som att öppna en kran! Och fem minuter sedan ringlade sig merparten av alla rallyts deltagarekipage  efter varandra genom hela Bjuv.

Vid Varagården delade en kader kända socialdemokrater ut fruktpåsar till förare och passagerare. Och ett par meter längre fram stod Karl-Arne Iderot – dagen till ära i kaptensmössa – och instruerade förarna en och en om hur de skulle ta sig ut ur Bjuv igen . Till höger efter Varagården och mitt emot Almliden till vänster. Förbi kyrkogården och vidare ut till Storgatan igen i höjd med vattentornet.

Någon i folkhavet frågade: Vet ni var ni är?

Det gjorde långt ifrån alla. Även om de allra flesta bilarna som deltog kom från Skåne så är nog inte Bjuv det ställe där de vanligtvis vistas. Bortsett då från de deltagare som bor i  kommunen.

Det var faktiskt första året som Bjuv fanns med som delmål på rallykartan. Eftersom Bjuvs kommun mfl visat stort engagemang för rallyt och kommunen 2024 fyller 50 år så hade arrangörerna helt enkelt lagt om den tidigare banan så att Bjuv kom med och färden gick därefter via Ring Knutstorp utanför Kågeröd och vidare till Ljungbyhed Park och lunchuppehåll. Och därefter genom Klippan och Kvidinge tillbaka till Perslund i Åstorp.

En titt på deltagarlistan ger vid handen att många deltagare förutom från Skåne också kom från både Småland, Halland och  Göteborgs och Bohus län. Från Mariestad kom flera ekipage liksom  från Jönköping, Uddevalla, Vallda vid Kungsbacka, Särö  utanför Göteborg, Karlskrona, Ystad, Malmö och Beddingestrand. Och så en dansk från Ebeltoft!

 

 

Roligast var onekligen en gammal röd brandbil – men vilken klass den deltog i är jag inte helt klar över.

Vilka bilar som var snyggast, läckrast, dyrast, fräckast….. är förstås upp till var och en. Bilarna delades upp i tre kategorier - sportbil, cabriolet eller veteranbil. Här fanns verkligen något för alla. Själv lade jag särskilt märke till en svart ”maffiabil” (se bild).

De äldsta bilarna på anmälningslistan var en Studebaker Six Touring 1925 från Örkelljunga, en  Austin Seven RN Saloon 1931 från Ängelholm, en Triumph Roadster 2000 1948 från Munka Ljungby och en Riley RMA 1952 från Vejbystrand och en Cadillac Cabriolet 1957 från Nyhamnsläge.

 

 

 

Start och mål var som vanligt Perslund i Åstorp. Huvudarrangör för rallyt var Rotary Åstorp och deltagaravgiften var 350 kr per bil.

Den första upplagan av Söderåsrallyt genomfördes lördagen den 11 juni 2022 och andra upplagan den 10 juni i fjol. Det är ett helt ideellt arrangemang av Åstorps Rotaryklubb där hela överskottet – 100.000 kronor både 2022 och 2023 – skänktes till Barncancerfonden och till hjälparbete i Ukraina. I år hoppas föreningen kunna samla in minst lika mycket.

Målgången i Åstorp räknades från kl 14 till 16. Årets pristagare blev:

1. Peter Nilsson / Lars Nilsson Mini 1000 1973

2. Sjunne Andersson / Eva Andersson BMW 435i 2015

3. Håkan Nilsson / Annika Nilsson Chrysler Crossfire 2005

Text: Marianne Rönnberg Galmor
Foto och film: Lasse Nielsen


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.