ASSISTANS Saker och ting verkar gå i en rasande takt i Bjuvs kommun. Det handlar om privatisering av personliga assistenter och att möten, uppsägningar och varningar har den senaste veckan kommit slag i slag.

På måndagen den 11.3 blixtinsattes ett möte i kommunhuset för gode män och anhöriga till brukare. Några brukare med assistenter närvarade också. Värdar för inbjudan var kommunalråden Mikael Henrysson (SD) och Matthias Åkesson (M) och från tjänstemannasidan deltog t.f. kommundirektör Christian Alexandersson och chefen för Socialnämnden - tillika VD för det kommunala bolaget Omsorg Vård AB - Jessica Alfredsson.

Syftet med mötet var enligt Mikael Henrysson att berätta för brukarsidan att den tänkta privatiseringen av kommunens tjänst personlig assistent syftar till att förbättra kvaliteten.

- Jag pratar inte om pengar, säger Mikael Henrysson. De fem miljonerna det pratas om i besparingar går inte bara att fastställa i dagsläget.

- Men jag vet att de flesta som behöver tjänsten i kommunen redan har privata utförare och vi menar att det fungerar mycket bra. Antalet som idag har kvar kommunanställda assistenter är bara 6 av totalt 27 brukare.

Enligt flera närvarande på kommunalrådens möte var debatt av själva sakfrågan inte välkommen denna kväll. Och anhöriga ansåg i efterhand inte sig ha blivit lugnade av ledningens tal.

Möte nr 2
Måndagsmötet ser ut att ha kommit till för att "dämpa" effekten av det info- och debattmöte på tisdagen 12.3, som fackföreningen Kommunal i Bjuv inbjudit såväl politiker som anställda, brukare med anhöriga och media till.

Med hänvisning till eget möte den 12.3 tackade Mikael Henrysson nej till inbjudan.

- Av oss två som hade kunnat närvara var vi båda upptagna, säger han.

Fackets möte samlade hur som helst politiker från oppositionen  Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centern tillsammans med ca 50 andra.

Privatiseringsförslaget, som oppositionen ställt sig mot, diskuterades men ledde förstås - i avsaknad av de styrande - inte till några förändringar.

En ny vändning
Samma kväll bortåt 23-tiden, skrev dock Mikael Henrysson ett mejl till Kommunals ordförande Linda Müller och sa upp föreningens lokal. Som enligt ett avtal betalas av kommunen.

Påföljande dag hotades också en anställd av en varning för något hen skrivit till kommunalrådet. Hotet drogs tillbaka ett dygn senare.

- Mitt namn lär nog ofta dyka upp i sammanhanget framöver, säger Linda Müller.

- Men ska vi lämna den här lokalen får kommunen ge oss en ny, fortsätter hon. För så lyder vårt avtal. Som har 3 års uppsägningstid.

Kommunals lokal sägs upp
På fredagen läser vi i HD att Mikael  Henrysson motiverar uppsägningen av Kommunals lokal med att kostnaden idag ligger på 300.000 kr om året och att man behöver spara pengar. Detta var dock inget resonemang som förekom i Bjuvsweeksredaktionens samtal med kommunalrådet morgonen efter Kommunals möte i Varagårdsskolan. Utan det måste ha tillkommit i efterhand.

Såväl kommunalråd som alla övriga politiker som ingår i kommunens högsta styrande organ Kommunfullmäktige har av personer berörda av den tänkta privatiseringen fått mejl med deras synpunkter på saken.

Men det går undan! Redan på onsdagen beslutade Kommunstyrelsen att föra frågan vidare till Kommunfullmäktige den 25 mars. Blir det grönt ljus där fortsätter man till upphandling.

Och så foten på bromsen
- De som opponerar är för tidigt ute, säger Mikael Henrysson. Det återstår att se besluten framöver och om några privata företag eventuellt är intresserade.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.